Monday, December 31, 2012

Konvensyen Sunnah 2012





Assalamualaikum!! Oh My Dairy! Terlupa nak upadate tentang ni. Hari tu, kita pergi Konvensyen Sunnah di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Kita datang dengan Mak Ayah adik Akim and Future Husband. Macam mimpi dapat datang sini. Alhamdulilah, banyak ilmu belajar hari tu. Dr.Asri is the best pendakwah. Tiada pihak kepada BN mahupun Pembangkang. 


Yang paling best, ni bukan ceramah pas Ok! Tiada politik disini. Kita pernah pergi ceramah Umno, ceramah Pas pun kita pernah pergi, tapi dua2 ni masing2 kutuk sesama sendiri. Disini, bebas kutuk mengutuk. Sejuk je telinga mendengar bab agama. :) 

Rugi siapa yang tak hadir. :D

Club bertunang :)


Assalamualaikum!! Hai!! :)
Eh eh!! Sejak bila orang bertunang ni ada club?? kikiki... "Welcome to the club" Ada orang cakap, kawan kita ramai dah bertunang. Lepas ni kita pula yang masuk Club ni.. Yeke?? kikiki.. Bestnye... Tak sabar tau...hahaha.. :D

Tahniah la kepada siapa yang dah masuk ke alam pertunangan ni. Ingat, cabaran dan dugaan semua datang daripada Allah.. Bersabarlah dalam dugaan. :) Masa belajar di Kuim dulu, selalu borak pasal kawen2.. Teka2 siapa akan kawen dulu laa.. Siapa dapat anak dulu laa.. haha.. Bila ingat balik, rindu betol zaman gosip2 sampai tengah malam tu.. :)

Sekarang realitinya, dah 2 orang kawan kita yang belajar di Kuim bertunang. Ni bukan gosip2 lagi macam dulu. Betol2 dah ni..hehehe.. After korang, kita la pulak.. Doa2 kan lah kita tau.. :D 

Tahniah kak nad!

Tahniah kak ika!



Ulang Tahun ke 2

Assalamualaikum!!
24/12/12
 
Tarikh ni, genap 2 tahun kita kenal. Kita jumpa masa saya tengah pritikal dekat Yadim. Tak sangka jumpa awak dekat McD Tasik Titiwangsa tu. Masa tu saya ingat lagi, saya pakai jubah purple, genap 2 tahun ni pun, saya pakai jubah purple. Thank you awak sebab hadir dalam hidup saya. :)



Saya ingat lagi, kita kalau nak dating, mesti tempat2 majlis kawen. Tak ada tempat lain ke selain McD yang 1st kita jumpa tu. Hahaha.. Last2, dapat juga kita dating tepi laut kan? Kita dating bukan berdua ok.. Kita bawa adik kita. Tengok tu kat blakang tengah main air tu..hehe.. :)
 
 
Nostalgia nye gambar ni. Haha pandai juga adik kita amik gambar kan. #KualaPerlis. Jauh kita sambut ulang tahun. Best sangat!! hihi.. :D Saya harap hubungan kita kekal hingga ke syurga. Amin.. The Master Planing Of Allah. Kita hanya merancang. :)

# Thanks sudi baca! :)

Thursday, December 20, 2012

Walimatul Urus Nusaibah & Utsman

Hai!! Assalamualaikum!!

20/12/12

Hari ni akad nikah kak ibah kita. Lepas zohor tamatlah zaman bujang dia. hehe.. :) Kak ibah bertemu jodoh dengan abang kawan baik kita sellah. Untung selah dapat kakak ipar macam kak ibah.. :) 

Kak ibah ni sebenarnye senior kita masa sekolah rendah sampailah menengah. Masa kita darjah3, kak ibah (Nusaibah) kak ayu (Hidayu) dengan kak mah (Fatimah Zahrah) dorang ni la banyak menolong/menjaga kita masa kita 1st time masuk asrama. Budak kecik masuk asrama, tahu2 jela kan. Semua kerja tak tahu, sampaikan basuh baju, mandi, hahaha kita pernah kene mandikan diorang tau.. kikiki :D


#2006
 kak ibah (Nusaibah)


#2006
kak ayu (Hidayu)

#2006
kak mah (Fatimah Zahrah)

Masa ni, mereka baru mula nak sambung belajar ke Yaman bersama abang kita. Ramai sangat yang datang KLIA untuk hantar mereka. Bertuahkan.. :)

Sampailah menengah, kita dah pandai sikit berdikari. Kita tingkatan 1, mereka tingkatan 3. Kak ibah dari dulu sampai sekarang, comel je orang nya, kecik macam kita.hehe.. Kak ayu ada perubahan sikit. Daripada dulu tembam (gemok) dan sekarang kurus macam lidi. hehe.. Jangan marah kak ayu. Kak mah pulak, sama macam kak ibah, kurus je..tak besar2.. :)

Lepas 2hari, majlis resepsi mereka. Tapi kita tak dapat pergi. Ada majlis lain. Sorry kak ibah. Kita doakan majlis kak ibah berlangsung dengan lancar nanti. Insha-Allah amin.. :)

Kita ingatkan kak ibah sorang, rupanya adik dia pun sekali kawen.. Untung ko Mutiah (SarahMutiah) dapat kawen awal.. Semoga kalian berdua bahagia hingga ke syurga. Amin.. :)

Thanks sudi baca! :D

Wednesday, December 5, 2012

Love Story Nieza & Amir

Hai!! Assalamualaikum!!

This is true love story.. 1st ialah Amir.. Dia bekas senior kita masa sekolah menengah dulu.. Sama class dengan abang Syahmi kita pulak tu.. Berkawan dengan kawan class kita Nieza.. Alhamdulilah berkat kawan masa sekolah dulu, diorang mengambil keputusan untuk berkahwin.  

Abang kita cakap Amir ni memang gigih cari duit untuk berkahwin. Yang paling sweet, masa abang kita kahwin, diorang datang sama-sama bawak hadiah besar. Then kali ni giliran Amir, abang kita pun bawak la hadiah. Sekali dengan hadiah kita bagi dah 2 tau diorang dapat.. hihihi.. Rezeki Nieza la kan..  







Kita pun tak tahu abang bagi hadiah apa, sebab kita sampai dulu daripada abang kita.. Maklum lah, buah hati duduk dekat PJ jugak. Taman Medan tu memang tempat dia lah kan.. Sweet nye time awak jemput saya hari tu.. Thank you awak.. Tak sesat pun sebab ada awak.. :)

Sampai je dewan Taman Medan, kita orang pertama rupanya sampai.. kikiki.. Bangga kejap. :D Lepas je jumpa penggantin, second group pula datang, MyzaReez and kakak mak dia. Tak lama pula, najwa and aesya. Abes je makan, wanie and family. Lambat la wanie ni, tak sempat nak borak lama.. Kita dah nak balik.. :) 




Pengantin pun nak fotoshot kat luar petang tu.. Lama jugak kita lepak kat dewan sampai petang kot.. kikiki.. Maklumlaa, dah lama tak jumpa si "dia".. Time tengah posing dengan member, mak borak dengan future husband. cewah!! :D Mama dia nak cepat kan pertunangan kami. Tapi kalau kahwin, saya tak nak cepat2 tau!! Saya nak save money dulu sebelum kahwin.. :) Thank you awak sebab faham saya.. 





Eh! Eh! Hahaha.. Tetibe boleh naik palamin sama2 depan mak.. Kita dating bukan berdua ok.. Kita dating selalu bawa satu kampung.. Mak mesti jadi orang tengah.. Nak borak2 pun mak pasang telingga.. Hahaha.. Alhamdulilah mak izinkan kita berkawan.. Sabar betol awak untuk dapatkan saya. hihi terharu!! :) Semoga bahagia selamanya.

Thanks sudi baca! :D

Monday, December 3, 2012

Love Story MyzaReez

Hai!! Assalamualaikum!!

Wewitt!! Myza (mek) kita dah kawen.. Best nye.. Jelez tau tak.. Kita doakan semoga kawan kita ni bahagia selalu disamping suami tercinta.. Walaupun kitorang single lagi, mek jangan lupa kitorang tau.. Kitorang sayang Myza (mek).. :)

10/11/12 Majlis Akad Nikah Myza&Reez berlangsung. 





Kita diberi amanat oleh pengantin untuk menjadi dulang girl.. kikiki.. Comell nye semua.. Macam sama tinggi je kan.. hehehe.. 




After this, Majlis Resepsi 11/11/12..

Kita tak dapat hadir la sebab ada masalah family. Genap la setahun kita dapat kakak ipar and abang kita bergelar suami orang. Hari yang sama juga, mak kita ada prob dengan abang. Tak dapat la kita nak pergi majlis bff kita ni. Kalau ada prob dengan abang, dengan kita sekali terkene. Hisss nasib. 

Tapi tak pe, kita dah kirim hadiah kan Myza. Kita bagi time korang tengah honeymoon. :) kikiki.. Nasib kita datang rumah mak Myza ada. Kalau tak, marah kang kawan2 kita sebab pengang hadiah diorang lama2.. hehehe.. Sorry boby, wawa, ecah.. :) Maafin!! 
 
Kita doakan Myza (mek) cepat2 dapat cahaya mata.. Mesti comell!! kikiki.. Rezeki daripada Allah.. Abang kita pun dah setahun kawen tak ada rezeki lagi.. In Sha Allah, Allah bagi rezeki awal pada Myza (mek).. Amin!!


Thanks sudi baca!! :D


Tuesday, November 20, 2012

Pengenalan dengan family si "dia"


Hai!! Assalamualaikum!!
4-Nov-2012 kawan kita datang rumah. Siap dengan Mama dia sekali. :) Wewitt!! Sweet nye awak. Bukan Mama awak je yang datang, siap abang-abang awak, pakcik makcik awak, anak buah awak semua awak angkut. Hahaha!! :D Malu kita!! ^_^ Time tu la nak kenal hati budi orang tua-tua cakap. Kalau ada kawan lelaki, tak baik kawan lama-lama. :) Dia datang bawa Mama dia ke rumah kita baru hensem lelaki tu. Kalau takot nak jumpa mak ayah kita, baik tak payah kawan. :) Betol tak?? 

Yang paling best sekali, Arwah nyang kita sekampung rupanya. Nasib baik bukan sedara kita ni kan, kalau tak dah tak boleh kawan. Hahaha!! 4 jenerasi daripada Nyang, Wan, Ayah dan kita. Tak sangka dunia ni kecik je rupanya. :)


Bila mak ayah kita senyum, tanda nya mereka pun setuju dengan pilihan kita. Kita hanya merancang, the master planing adalah Allah. So, kita hanya mampu berdoa agar kebahagiaan kita semua berterusan. Amin. :)
#Thanks sudi baca! :D

"Mereka takkan henti bertanya"

Assalamualaikum! Hai! :) 
 
Sejak akhir2 ni kan, kita susah nak tidur malam, so update la blog kejap. Dulu masa study, mereka akan bertanya bila nak habis belajar? Bukan dah lama ke belajar?.
 
Dan bila dah habis study, mereka akan tetap bertanya. 'Bila nak kerja?', 'Best ke tanam anggur?'. Hehe..
 
Sabar jelaaaaaa :)


Dan bila dah kerja, fuh, lagi bertambah soalan-soalan yang diterjah. 'Bila nak beli kereta?', 'Bila nak kahwin?' Mereka takkan berhenti bertanya.

Dan kalau dah kahwin nanti, sudah tentu soalan lazim yang sering ditanya ialah 'bila nak ada anak?', 'bila nak beli rumah?', 'Eh ko bila nak tambah anak?', 'bila nak tukar kereta besar?.

Memang begitu.. Masa berlalu dan kita tetap akan ditanya. Mungkin, ia sekadar topik perbualan yang mungkin tampak mesra & ramah. Tiba masa hari tua, dan kalau mereka masih larat membuka mulut, mungkin mereka akan bertanya..

'ko dah tua..bila nak....... 
 
 ada cucu???
 
 Kannnnnnnnnn?? 


#Thanx sudi baca! :D

Kekasih Hatiku

Mereka kasihku
Mereka semangatku

Tanpa mereka tidak aku kesini.
Dan tanpa Tuhan tiadalah aku ini.

Sunday, September 2, 2012

R.a.Y.a with him 11 Syawwal


I hope i will with you until Jannah.
I hope i can be a perfect future wife with you.

I see you! My future husband.

Wednesday, August 1, 2012

Tragedi Ramadhan! T__T

Aku masih ingat, tragedi yang manimpa keluarga. Allah menguji kami sekeluarga. Masa tu ayah aku menimpa kemalangan jalan raya. Van yang satu-satunya kami miliki telah remuk teruk. Alhamdulilah ayah selamat. Allah masih berikan kesempatan untuk aku memiliki ayah. I LOVE U AYAH! Ayah cuma mengalami kesakitan sedikit di tangan. Alhamdulilah  seminggu dah sihat.. Tetapi van yang masuk ICU, hampir 3bulan tak sihat lagi. Bak kata orang melayu, "patah kaki" kalau tak ada kenderaan.


Orang pertama aku bagi tahu tentang kemalangan ayah aku ialah Mek Myza! Aku terjumpa dia di Mamak Rejang. Tapi tak dapat nak cerita habis. Hemm.. Kami tidak menangis di depan ayah, tapi belakang ayah hanya Allah saja yang tahu. Melihat ketabahan ayah, mengalir air mata ku. Aku, abang dan mak menahan sebak melihat ayah. :(




Pada hari konvo ku, aku menaiki bas ke Melaka. Alhamdulilah ada famly tumpangkan aku untuk tidur di sana. Thank you k.nad dan famly. Adik akan ingat sampai bila2. :( Ayah aku pula datang 2hari kemudian menaiki kereta yang diberi pinjam oleh sepupu aku. Selesai konvo, aku dan famly segera balik ke KL kerana sepupu aku mahu guna kereta pada malam tu.



 
Tak sempat aku nak bergambar dengan rakan kelas disebabkan mahu pulang cepat. Sampai je KL, ayah hantar Maal ke stesen lrt Ampang. Thank you abg sebab sanggup datang hari konvo syg. :( Malam tu juga, ayah cari teksi untuk kami pulang ke rumah selepas hantar kereta sepupu.




Bermula lah Ramadhan selepas aku konvo. Ayah mahu ke Masjid untuk solat jumaat. Dari rumah nak ke masjid agak jauh juga. Ayah letih untuk naiki basikal lagi. Ayah mahu pinjamkan motor jiran, tapi apakan daya, jiran tiada di rumah. Ayah terpaksa menaiki basikal juga.


Pada waktu petang pula, aku dan mak mahu memasak untuk berbuka. Barang-barang masak pula kehabisan stok. Aku dan ayah terpaksa menaiki basikal lagi untuk ke pasar. Balik dari pasar, ayah cari kereta. Manalah tahu ada orang mahu beri untuk di sewa, tapi tiada siapa mahu disewakan. Yalah, semua orang ada satu kereta je masa tu. Mereka pun memerlukan juga. Sampaikan kawan india ayah datang memberikan van kepada ayah. Kadang-kadang si kancil diberikan pinjam.


Tak lama lepas tu, ada hamba Allah lain pula yang sanggup berikan van sebagai pinjaman. Dia tidak harapkan balasan apa-apa sama seperti pak cik india tu. Hati mereka sungguh mulia masa tu. Thank You!


Tragedi Ramadhan tidak akan ku lupa. Aku sudah biasa hidup senang. Ada van, ada segalanya kemewahan di dunia ni. Tetapi sekali Allah menguji aku, aku tidak dapat menanggung bebanan tu. 2 minggu lagi akan tibanya hari raya. Kami tiada lagi baju raya untuk di pakai. Tiada van, tiada lah raya. Terawah pun hanya di kawasan rumah. Ramadhan kami hanya duduk di rumah sahaja. Ayah tekad untuk beli van baru dan kereta baru. Ayah call kawan ayah. Anak dia boleh uruskan urusan pinjaman bank. Ayah mahu percepatkan pengeluaran van dan kereta sebelum hari raya tiba.


Kebiasaan setiap tahun ayah akan bawa kek satu lori ke Perlis untuk dijual. Kita hanya mampu merancang, Allah sahaja yang menentukannya. Ayah redho, tabah dan tawakal je masa tu. Ayah oder kek hampir satu lori, tetapi van dan kereta masih tiada. Allah yang menentukan segalanya. Kami sangat yakin dengan Allah.


Pada malam 3 terakhir sebelum raya, van ayah tiba di hadapan rumah pada pukul 3.00 pagi. Alhamdulilah. Kami bersyukur pada mu Ya Allah! Aku nampak keriangan pada muka mak dan ayah pada masa tu. Aku, abang, adik, mak dan ayah mula menaiki van untuk ke Masjid. Tempat pertama kami tuju adalah Masjid Nurul Iman, Serendah. Ayah bersahur di sana bersama orang masjid. Petang tu, kami terus ke perlis bersama dengan kek satu lori.


 

Allah Maha Bijaksana. Dia lah penentu segala urusan di dunia ini. KERETA KU DAPAT BILA? Kereta aku akan ku update hari lain. :) HEHE! Mak aku kan, sampai sekarang masih lagi bercakap tentang tragedi Ramadhan kami tahun lepas.


Truma mak masih lagi belum hilang. Aku hanya mampu untuk bersenyum pada mak. Aku tekad tahun ni ke masjid untuk teraweh setiap hari di berlainan masjid. Alhamdulilah Ramadhan ke11 ni, aku masih lagi ke masjid untuk teraweh bersama-sama dengan imam. Thank You Allah. I LOVE U ALLAH! :)

1st teraweh - Masjid Nurul Iman, Serendah.
2 teraweh - Surau Kedutaan Arab, Ampang.
3 teraweh - Masjid flat abang, Rejang.
4 teraweh - Surau flat rumah tok, Ampang.
5 teraweh - Masjid sunnah, Wangsa Maju.
6 teraweh - Masjid Kelab Darul Ehsan, Ampang.
7 teraweh - Masjid rejang, Wangsa Maju.
8 teraweh - Masjid Muaz Ibn Jabal, Setiawangsa.  
9 teraweh - Masjid Rawang.
10 teraweh - Surau flat wan semarak, Setapak.
11 teraweh - Masjid Nurul Iman, Serendah.

Alhamdulilah dapat teraweh banyak tempat tahun ni. Hajat nak ke Masjid Putrajaya pula dengan Masjid Biru Shah Alam. Tak pun Masjid Negeri. :) Insha-Allah Allah akan mudahkan jalan untuk ku. AMiN! :D

Thursday, June 14, 2012

Sebak T__T

Saat saya menulis ini, semua orang sedang berada dalam mimpi yang indah. Sekitar jam 2.45 pagi, saya mula menaipkan isi hati. Sebak dengan kata-kata di blog rakan2 yang rata-rata menuliskan mengenai perkhawinan. Post title semua tentang perkhawinan. Sampaikan saya menjadi sebak mahu menitiskan air mata dengan kata-kata indah mereka. Ada blogger lelaki yang macam ni, blogger perempuan macam tu. Macam-macam akal yang mereka luahkan disini.

Perkara yang paling menyentuh hati saya ialah kata-kata dari seorang kakak ni. Dia cakap " CARILAH SEORANG SUAMI YANG BERAGAMA KERANA BILA SEORANG SUAMI ITU ADA AGAMA, DIA TIDAK AKAN BERANI MENGANGKAT TANGAN KEPADA ISTERI NYA SEBAB DIA TAHU BAHAWA ISTERI NYA ADALAH AMANAH KEPADA NYA " 

Yang ni paling sebak! Wanita ni cepat sangat tersentuhkan. Air mata dan wanita tak boleh dipisahkan. T__T  "asalkan sorang lelaki itu tiada kecacatan dalam agama,  bukan kaki no ekor, bukan kaki minum ( Arak ), ada juga pergi masjid, solat cukup 5 waktu, walaupun pendapatan tak besar mana tapi ingat lepas kahwin turun rezeki banyak."



Bukan bab kawin je penyebab saya tidak dapat lena, bab lain juga seperti beribadat pada Allah. Setiap orang pengalaman lain-lain, ade org bernasib baik, ada org kurang bernasib baik. Alhamdulilah saya bernasib baik kerana di pilih oleh Allah untuk mendekatkan diri kepada nya. Dapat keluarga yang pentingkan agama. Mengaji, solat, itu semua asas. Mungkin kita tak tahu ada lagi orang islam yang tak mengamalkan walaupun diri dia islam. Tidak solat, tidak puasa di bulan puasa adalah biasa bagi dia. Nauzubillah! "Ya Allah! Bukalah pintu hati mereka ini Ya Allah! Berilah hidayahmu kepada mereka. Sesungguhnya "kau" penerima taubat! Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang. Sayangilah mereke sepertimana aku menyangi mereka. Berilah kesedaran kepada mereka Ya Allah" Amin Amin Ya Rabbalamin! T___T

Saya tidak dapat menahan rasa sedih. Hanya Allah saja yang mampu menolong. Hanya Allah sahaja yang tahu isi hati saya. Saya perlukan seseorang untuk bercakap, tapi..... T__T  Saya simpan Post ni, dan akan di Publish malam ni. Insha-Allah! 

#Thanx sudi baca! :D


Tuesday, June 12, 2012

Malu itu separuh daripada iman :)

Assalamualaikum!

Hai Semua! Senang untuk kita ungkapkan kata-kata "rindu" pada seseorang kan. Lagi-lagi yang dah lama sangat tak berjumpa. Saya ada seorang kawan yang sangat-sangat lembut hati dia seperti kaca. Bila dah lama tak berjumpa, dia boleh menangis depan kita. Tanda rindu dia sangat mendalamkan. :D


Saya bukan saja rindu kawan-kawan saya tapi saya rindukan awak sangat-sangat! Mr MMZ!


Nak tahu satu rahsia tak? Tapi tak jadi rahsia la kan kalau dah bagi tahu. 
Jangan bagi tahu dia tau, yang saya cakap kat you all ni.
Dia ni kan, pemalu tau. Bila saya pandang mata dia lama-lama, mula la tak tentu arah! Ha Ha Ha!
Tengok la tu, pandang bawah je bila nak cerita. 
Saya kan suka pandang mata orang bila dengar orang cerita. Bila nak pandang mata dia je, mesti malu-malu..hahahaha!

*Malu kan separuh daripada iman. :)

#Thanx sudi baca! :D

Monday, June 11, 2012

Bertunang itu sunnah!

Assalamualaikum!

Saya selalu di soal mengenai pertunangan, tapi jawapan saya tetap yang sama. Saya cadang tak nak bertunang, tapi bila saya tanya pendapat mak, mak cakap bertunang itu sunnah. Sebagai tanda yang kita telah di merisik oleh seseorang dan juga tanda yang orang lain tidak boleh untuk merisik lagi.



Tahniah kepada BFF saya. Semoga Allah permudahkan urusan mek nanti ok. Doakan saya jugak! Nak bertunang jugak! hehe.. Ade orang tu cakap kan, nak tunang dengan saya 2jam 3jam je pastu akad nikah terus. Eh2, mak saya pun cadang macam tu la pada saya. Macam tahu2 je kan. Ha Ha Ha Ha.. Saya happy sangat! Semoga happy saya ni berterusan sampai bila2. Amin! Dengan izin Allah :D

# Thanx sudi baca. :)

Friday, June 8, 2012

Totally about 3 month with you

Assalamualaikum! Hai semua.

Three month saya berdiam diri. Kali ni saya datang balik kerana rindukan blogger.  :) Ok saya tahu, saya tak boleh jadi orang lain, sebab saya perlu jadi diri sendiri. Saya cuba untuk jadi orang lain, tapi hakikatnya saya tak boleh. Lari dari masalah bukan lah cara yang terbaik, tapi mencari jalan penyebab masalah adalah yang terbaik.
 
27-March-2012

Saya terima dia balik selepas saya tinggalkan dia. Kesian dia, disebabkan keluarga saya, terpaksa saya tinggalkan untuk sementara waktu. Masa tu Allah je tahu apa jadi kat dia. Saya tahu salah saya, tapi tak semua masalah saya kene bagi tahu pada dia. Cukuplah saya dan Allah je tahu masalah saya. Saya tak nak dia disakiti disebabkan saya.

15-April-2012

Entah kenapa hati saya tak sedap bila dia cakap nak pergi bercuti ke Pulau Tioman. Berita baru nak keluarkan kemungkinan akan Tsunami lagi, tapi dia tetap nak pergi. Alhamdulilah semuanya ok. Dia selamat pergi dan balik. Saya dapat hadiah dari dia tau. Hadiah kasih sayang cinta. :)


10-May-2012

Dia sanggup buat apa saja untuk saya. Dia datang jumpa saya, mak dan abang saya. Habis kerja, dia membawa motornya terus menuju ke Shah Alam. Bertemu dia dengan mak macam tiada apa yang berlaku. Dalam hati dia, Allah je yang tahu. Mak cakap "esok dia datang lagi tak?" Aku cakap "tak, dia kerja." Mak tanya lagi "Pukul berapa dia habis kerja?" :) Dalam hati aku, mak ni betol ke tak? Tamat! hehe



27-May-2012

Genap three month aku dan dia kembali bersama selepas clash. Kenduri di Melaka membuatkan dia nak berjumpa dengan aku lagi. Kali ni agak serious. Aku agak terharu dengan kata2 dia nak berjumpa dengan mak ayah aku. Hari ni dia banyak tanyakan aku soal hati. Aku nampak muka dia bersungguh ke arah untuk membina masjid. Lidah aku kelu untuk memberikan jawapan segera. Dalam hati, Allah je tahu time tu :)

Dia mahukan pertunangan akhir tahun 2012 ni, tapi bagi saya majlis pertunangan seperti membebankan dia.  :) Saya minta satu je dari dia, saya mahu bawa mak ayah saya pergi umrah dulu sebelum saya kahwin. Alhamdulilah dia terima pendapat saya yang panjang lebar tu. (",)



7-June-2012

Dia borak dengan saya lebih dari sejam. Saya paling tak suka dia cakap "keluarga syg lain, keluarga abg lain" :( Sebak sangat2 semalam dia cerita mengenai keluarga dia. Semoga Allah membuka pintu hati ayah dan mama dia :( Amin!!


# Thanx sudi baca. :)

Thursday, February 23, 2012

Sebab-sebab si "Dia" ikhlas sayang pada wanita.


1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela.

2. Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
 
3. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
 
4. Dia tidak takut untuk berjumpa dengan keluarga kekasihnya.
 
5. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
 
6. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
 
7. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
 
8. Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya.
 
9. Dia akan resah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama.
 
10. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.
 
11. Dia ikhlas mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
 
12. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya.
 
13. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.
 
14. Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dgn kekasihnya walaupun dia sebenarnya banyak kerja.
 
15. Dia suka membanggakan kekasihnya di depan org lain.
 
16. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
 
17. Apabila muncul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

18. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
 
19. Dia boleh menangis sebab bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan.


20. Dia adalah awak!

TQ sebab sayang saya dengan ikhlas. Saya lah wanita paling bahagia bila awak bagi bunga ni pada hari Konvo saya. Tapi saya paling takut awak jumpa mak ayah saya. Kenapa awak berani sangat datang sorang2 dari Petaling Jaya semata-mata untuk bagi bunga ni dan jumpa mak ayah saya ? Saya tahu awak ikhlas. TQ! T__T

Wednesday, February 15, 2012

wanita, pergaulan & lelaki

Assalamualaikum! Kali ni saya datang bawa kata-kata dari Al-Quran pula ok. Saya pun manusia biasa yang selalu melakukan kesalahan tanpa saya sedar. Jadi saya nak share sikit pada anda semua mengenai pergaulan antara lelaki dengan perempuan ni. Boleh kan? :)

Pergaulan di antara lelaki dan perempuan sering berlaku di mana-mana saja seperti tempat kerja. Betol tak? Kita ni sebagai perempuan  perlu berhati-hati dalam pergaulan harian kita dengan lelaki. Sebabnya kita ni wanita yang boleh dianggap fitnah. Fitnah yang saya maksudkan kat sini ialah perkara yang boleh menimbulkan curiga dan masalah moral.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya,
 "tidakku tinggalkan fitnah yang lebih dahsyat ke atas lelaki selain perempuan"

Masa bergaul dengan lelaki, kita janganlah melibatkan hubungan fizikal dengan lelaki. Saya tahu mesti ada yang tak paham. Maksud saya hubungan fizikal kat sini ialah membenarkan diri kita disentuh oleh lelaki, ditepuk-tepuk macam bertepuk tampa, berpelukan dan lain-lain. Paham? Kalau kita bagi lelaki bersentuhan pada kita walaupun tangan, nanti lelaki tu akan memandang rendah pada diri kita yang wanita ni.
 
Firman Allah dalam surah Al-Baqaroh ayat 239,
"........sesunggunhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu."

 

# Kacak kan! Ni la BoyFriend saya. Mr Jamaluddin Tapi dia mahram saya tau. Jangan buat fitnah! hihi :) # iklan.

 Allah tahu segala apa yang anak Adam lakukan. Sama ada di tempat gelap atau pun terang. Jika kita berdua-duaan dengan lelaki yang bukan mahram kita, pasti ada orang yang ke3 iaitu syaitan. Ada yang tak tahu ke mahram tu apa? Tak pe saya bagi tahu. Mahram tu ialah orang lelaki yang kita tidak boleh kahwin denganNya. Dia adalah ayah kita, datuk kita, abang, adik lelaki, pak cik sebelah ayah (abang ayah), pak cik sebelah mak (abang mak). Banyak lagi. Nak lebih lanjut bukak surah An-Nisa kalau tak silap. 

Mahram kita sahaja yang boleh kita bersentuhan. Lelaki lain adalah selain suami, kita dilarang sama sekali bersentuhan, berpegang tangan, apatah lagi berpelukan. Hukumnya HARAM! Aurat juga kita dilarang membuka aurat di depan lelaki bukan mahram. Hanya di benarkan muka dan tapak tangan sahaja. Kalau lelaki yang mahram dgn kita, nak bukak tudung pun boleh depan dia. :)

Ok kenapa saya tulis bab ni? Sebab saya nak kawan-kawan saya, mak cik-mak cik saya, adik-adik saya, kakak-kakak saya, nenek-nenek saya, rakan sepejabat dengan saya, wanita-wanita diluar sana supaya ingat, antara golongan yang paling ramai di dalam NERAKA ialah golongan WANITA.

Ini dapat juga mengigatkan pada diri saya juga :) Allah s.w.t berfirman bermaksud, 

 "Orang mukmin lelaki dan mukmin perempuan, sebahagian mereka adalah penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf (baik) dan mencegah mungkar (kejahatan)."
(At-Taubah, ayat 71)

Ditulis oleh:
AdeqNiesaMusa

Thursday, February 9, 2012

Memanah di time squre. Jom ikuti sunnah Rasulullah :)

Salam.

1st Feb apa aktiviti you all? Masa HariWilayah semua orang berjalan. Yes saya pula terpaksa jadi driver abang saya yang baik sangat tu. Dia nak jadi tuan besar katanya. Alang-alang dapat cuti, dia dengan wife dia nak buat kad kahwin kat Shah Alam. Sekarang ni siapa yang dah berkahwin wajib ada kad. Surat nikah ke, gambar ke itu bukan bukti katanya kalau dah kahwin sebab nya ramai yang salah gunakan surat nikah.

Lepas ke Shah Alam, giliran abang pula jadi driver. HAHAHA padan muka dia. Time balik jem gila! Saya pula jad tuan besar!!!! kahkahkah :)) Than lepak kat titiwangsa. Orang macam semut nauzubillah. Ni yang malas nak datang waktu cuti. Saya selalu datang waktu orang kerja. Barulah tempat ni saya yang punya! kahkahkah

Ok sebenarnya nak bagi tahu, malam tu pula saya dtg time squre. Saje nak pau abang yang baru dapat gaji tu. HAHAHA! Memanah di time squre ke der? Alah macam tak de tempat lain lah kan. Kat mana-mana pun sama, asalkan sukan ni sunnah Rasulullah. Abang sampai berpeluh tau! HA! Nampak sangat da gemok kan? kahkah.. Lepas je kami nak balik, berpuluh-puluh anak orang arab nak main. Nampak sangat memanah ni sukan yang diorang selalu main kat arab kan. :)




Jangan lepaskan peluang ni tau! Ada promotion free game of 3 arrows. Tak mahal pun. Tengok tu murahkan? Lagi ramai yang main, lagi murah. Ok selain di time squre, ada juga di GentingHighlands, SunwayPyramid and KK. Di TimeSquare sebelah bowling ok. Abang big boss tu cakap, kat sini baru bukak tahun lepas. Promotion 3 anak panah ni sampai hujung Feb je ok.

Anyway, jom ikuti sunnah Rasulullah :))

Thursday, January 5, 2012

10 sifat calon suami yang baik


1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat
fardhu, kerap berjemaah dan solat pada
awal waktu. Auratnya juga sentiasa
dipelihara dan memakai pakaian yang
sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama
sewaktu bersukan.
 
2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang
nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang
yang lembut dan mudah bertolak ansur.
Pertuturannya juga mesti sopan,
melambangkan peribadi dan hatinya yang
mulia.
 
3. Tegas mempertahankan maruahnya.
Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang
boleh menjatuhkan kredibilitinya.
 
4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang
diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa
dan kedudukan.
 
5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu
membelanjakan wang dengan bijaksana.
 
6. Menjaga mata dengan tidak melihat
perempuan lain yang lalu lalang ketika
sedang bercakap-cakap.
 
7. Pergaulan yang terbatas, tidak
mengamalkan cara hidup bebas walaupun
dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.
 
8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik.
Rakan pergaulan seseorang itu biasanya
sama.
 
9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan
keluarga dan ibu bapanya.
 
10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa
bercakap atau membuat kerja atau masa
kecemasan.

Kalaula abg mel baca ni T__T  #Ber"couple"itu Haram.

Wednesday, January 4, 2012

Cinta tanpa restu ibarat jasad tak bernyawa

◕▄███▄◕──◕▄██▄◕ ──◕▄███◕─◕▄███▄ ◕
◕▀──██◕─◕██──██ ◕───◕██◕─◕▀──██ ◕
◕──██◕──◕██──██ ◕───◕██◕─◕──██◕
◕─██◕───◕██──██ ◕───◕██◕─◕─██◕
 ◕█████◕──◕▀██▀◕ ───◕▄██▄◕◕█████ ◕ 
 Assalamualaikum! 
Catatan malam ni. Selamat Tahun Baru kepada semua. 4 hari kita berada pada tahun 2012. Apa beza tahun baru dengan tahun lepas? Adakah sama sahaja? Atau berbeza mengikut nombor saja kah? Atau memperbaiki amalan kita pada yang Esa kah? Atau kejarkan dunia saja kah? Atau atau dan atau ?  
Persoalan yang tak habis. Malam ni hanya dinner dgn mak sahaja. Adik akim da masuk asrama, abang da balik rumah baru dia, ayah da kembali bekerja. Kesian nya mak kalau aku pun tinggalkan rumah ni. Sunyi tanpa mereka. Apa mak selalu buat eh kalau aku masih belajar dulu? Dari kecik tak stay rumah, masuk asrama sampai la ke Diploma. Kalau aku kerja dan duduk rumah lain juga, kesian nya mak. T__T
Hello Assalamualikum! I am 8 years old :)
Hantar je adik akim masuk asrama, Dia senyum macam ni. Hermm.. Rindu nak gaduh dengan budak putih ni. Hihi.. 
On 2012, I am single. Yes! I am single! Kan tak kawen lagi, memang lah kan? So jodoh itu rahsia Allah. Aku hanya perlu bersabar untuk itu. "Wanita yang baik, untuk lelaki yang baik, lelaki yang baik, untuk wanita yang baik, begitu juga sebaliknya..... " Walahualam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...