Thursday, December 29, 2011

Kisah 4 hari 3 malam bercuti - Part 3


Salam!

Alhamdulilah dapat juga hajat hati nak tulis sambungan dari Part 2 . TQ yang sudi baca. Walaupun anda silent pembaca, saya tahu siapa yang datang ke blog saya :) TQ kerana membaca!


Hari ketiga, majlis abang pun berlangsung. Alhamdulilah semua berjalan dengan lancar. Masakan orang kelantan tak lari dari manis nya. Manis seperti gula :) hihi.. Abang bertemu jodoh dengan orang Salor, Kelantan. Tak sangka dulu cuma rakan kelas di darjah4, kini mereka di gelar suami isteri.


Habis je majlis, kami pihak lelaki dah nak balik. ok tipu je. Nak berjalan-jalan kelantan dan ke terengganu pula. Kalau datang kelantan, tak sah kalau tak datang Pasar Siti Khadijah. Masa jalan-jalan, terjumpa Ustazah saya masa sekolah Johor dulu. Ya Allah tak sangka jauh perjalanan mereka, rupanya nak ke majlis abang saya :)


Selamat Datang!






After this, kami ke terengganu pula. Dari KL ke Kelantan ikut jalan Perak, balik ikut jalan Ganuh pula lakan.





Kami bermalam di rumah sepupu saya ni. Rumah along. Rehat 1 malam, esok bermula jalan lagi :)
Tengok adik saya tu, dia kejar anak buah dia ke, kejar "awex" dia ? haha :)



Masjid Kristal, Terengganu.


Kat sini, singgah rumah sedara ayah, and than tidur rumah sedara mak long kat sini.

 

Hai budak gemok! Dah nak balik KL la. Turun dari motor tu cepat! *apa kakak? Bising ah! Nak kene budak ni. Adik sapa la tuh! 

Sebenarnya, 5 hari 4 malam. Ok semuaa tertipu. hahaha! Bye.

Monday, December 26, 2011

Masalah jodoh bukanlah tentang “siapa dia?”. Tapi “bagaimana aku..?”

1. "Dalam diam aku tertarik dengan sifatnya, ilmunya, akhlaknya, ketampanannya, gaya pemakaiannya. Aku diam kerana aku tahu dia milik ALLAH, aku hanya perlu minta kepadaNYA." 
Semua orang mahukan lelaki yang soleh. Ingin miliki suami seperti kamu. Tetapi, layakkah aku? 
Semasa kita di pejabat, semua orang dah keluar 'lunch' tapi kita tidak henti menyiapkan kerja. Aku masih ingat lagi, hanya kita berdua sahaja di pejabat, Kamu tidak dekat kepada aku, malah kamu juga keluar dari pejabat setelah sedar yang kita hanya berdua. Dalam hati aku "kenapa kamu keluar?" Astafirullah! Kotornya hati aku.
2. "Anda belum matang sekiranya LEBIH banyak mengucapkan kalimah ‘I LOVE YOU’ berbanding kalimah zikir seperti SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH dan ALLAHU AKBAR!"
Aku tahu aku belum matang, Ilmu kamu jauh lebih tinggi dari aku. Lelaki yang miliki ilmu yang tinggi serta amalan nya berterusan. Tetapi aku? Aku hanya seorang yang tidak lagi mampu untuk melakukan amalan yg berterusan seperti kamu. Aku lalai dengan dunia.Astafirullah!
3. "Lelaki banyak tanggungjawab, aku hanya perlu bersabar" 
Aku tidak seperti kamu ramai adik beradik yang perlu kamu tanggung, tapi aku tetap terus bersabar menunggu kamu. Layakkah aku menunggu kamu untuk menjadi yang halal kepada kamu? Don't give up! And...
Never say Good Bye!

Friday, December 23, 2011

Bersukan juga ''sunnah'' nabi :))


Assalamualaikum!
Nak bagi tahu ni, bagi sesiapa yang tak tahu lagi. Diantara sukan yang nabi pernah lakukan ialah berkuda, berenang dan memanah! Sukan boleh menyehatkan tubuh badan. Nabi melakukan sukan kerana ingin berubah aktiviti harian yang selalu kita lakukan.

Tetapi janganlah kita lalai seperti melihat bola sehingga lupa solat! Yang bermain je bersukan dan berpeluh, tetapi yang tengok, tak berpeluh langsung. Betol tak? ^^

Alhamdulilah "dia" sudah melangkau 7tahun pada 2011. Berenang dan berkuda kesukaan nya. Tahun depan insha-Allah memanah pula :)

Didiklah anak-anak anda seumur 7tahun. "Suruhlah ia bersolat" apabila sudah berumur 7tahun. #hadith. Ok, jangan kita ingat bahawa 7tahun kecik lagi, jangan terlalu manjakan anak-anak. Bimbinglah ia ke jalan yang membawa ke syurga. Kerana ibu bapalah tempat mereka merujuk. Oleh itu, ibu bapa perlulah merujuk kepada Al-quran dan Sunnah untuk mendidik anak-anak.

#Wallahualam

Malu ke kita bilaaaaaa...?

>.< Malu ker KITA,,,Bila aurat tertutup.
>.< Malu ker KITA,,,Bila rambut tertutup.
>.< Malu ker KITA,,,Bila leher tertutup.
>.< Malu ker KITA,,,Bila dada tertutup.
>.< Malu ker KITA,,,Bila tangan dan lengan tertutup.
>.< Malu ker KITA,,,Bila punggung tertutup.
>.< Malu ker KITA,,,Bila jubah panjang tanpa ukuran badan menutup.

 Kenapa PERLU ( MALU ) kepada Manusia, di dunia.
 Kenapa TIDAK ( MALU ) kepada Allah Azza Wa Jalla di akhirat sana...?



# Renung-renungkannnnn :))

Tuesday, December 20, 2011

Kisah 4 hari 3 malam bercuti - Part 2


Assalamualaikum! ( tak jawab dosa) @_@ Nak sambung cerita jalan-jalan makan angin ni. Sila baca ( Part1 ) di sini sebelum pening berbakul-bakul. :)
 


Sebelum sampai kelantan, terjumpa tempat rehat ni. Atas bukit. Cantik Subhanallah! Kalau dari Gerik, mesti jumpa sini dulu. Sejukkkkkkkkkkkkk! Hujan pulak tu. Mula la kabus naik. Mengigil satu badan. Dalam bilik air pun, macam ais! Sejuk beku kalau nak masuk tandas sini. hihi.. Jangan lupa bawak baju sejuk tau! Pesan untuk diri sendiri jugak sebab hampir-hampir tertinggal baju sejuk saya. :)



Muka sades! Haha! Penat la tu tanda nya!Insha-Allah akan sambung lagi :)


Monday, December 19, 2011

Kisah 4 hari 3 malam bercuti - Part 1

 1. Perak

Hari pertama, bermalam di Kemunting, Perak. Bawak diri jauh-jauh dari kesibukan Kuala Lumpur. Haha (tipu je) On the way ke kenduri abang la ni, singgah tidur rumah spupu saya di sini. Esok pagi lepas subuh bertolak ke Kelantan pula.

2. Kelantan

Sampai saja kelantan, bunyi lagu kat dalam badan. Tandanya time makan la kan. Lepas da kenyang, rehat la pe lagi. hehe :) Letih badan nak sampai kelantan ni. Bukan letih sebab jauh je, letih layan karenah mother ngah and mother long saya la. hahaha :)) Dari perak ke kelantan, pok pet! Aduiiii.... tak henti. Biasa la kalau jalan ramai-ramai kan. Macam ragam ada. But it is funny for me. Tak penah tengok mereka happy macam ni.

# Bersambung......

Saturday, December 17, 2011

7 days more!


I LOVE U BABY!
can't wait!

 I LOVE U!
Yes! Love make me #$% :( 

LOVE Is LiFe!
Yes! I lovE u because Allah :)

I LOVE U!
Yes! love U always and until JANNAH, insha Allah (",)

* Actually, pic ni tak de kene mngene dgn si DIA! @_@

Sunday, December 11, 2011

Cinta Sampai Syurga 11.11.11









Sabda Rasulullah S.A.W.:
"Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan Iman (iaitu)Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam Api Neraka."
(Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim)


# Tahniah Abang! and kakak ipar :)

Friday, December 9, 2011

Adakah saya kisah?


NO ANSWER NOW!

NO MORE!

WHO CARE! 

GET OUT FROM MY LIFE!
 
# Saya tak nak sakiti awak. Saya minta maaf :(

Monday, December 5, 2011

Harga cili merah 2011


Assalamualaikum! See my mom ! Today you all tak akan dapat dah harga cili merah Rm9.90 lagi. Disember punya harga lagi mahal kalau sapa yang tak tahu! Dalam tahun ni harga semua makin meningkat. Semalam ayah cakap harga cili merah Rm14.00 1kg. OMG!

Hypermarket or supermarket boleh la harga macam ni lagi, tapi kalau pasar mingguan pasar pagi mungkin anda tak akan dapat lagi harga ni. Harga Rm18.00 1kg ok! That why banyak kedai makan makin mahal. Harga barang basah meningkat nampak remeh, tapi masa akan datang kita tak tahu apa akan jadi. So, berjimat lah anda daripada membazir.

"Membazir itu amalan syaitan" Anda mampu mengubahnya. (",)

Wednesday, October 19, 2011

Lepas rindu!


EhaLySyaNies ♥ Bff 4ever !



# Rase nak lempang je muka adik pakai baju ijau tuh! hehe


  
 * Yang tgh tu amik berkat. Haha! Nak jgk kawen. ^_^


 lepas jgk rindu dgn u all !


 # Tahniah Salilah & suami - Solehah & suami #
* Semoga kekal bahagia hingga ke syurga. Amin!




 Al-kisah mak ayah nak solat asar lps kenduri, alang-alang lps solat kat sni, jumpa mek sy ni :)


Lepas rindu jgk dgn mek sy ni! Tahniah mek!



Wednesday, October 5, 2011

Jagalah lidah anda!

Kata-kata orang keliling !
 1. KHAWIN HANTARAN MURAH ♥ “ish,murahnye hantaran die,mesti ade apa apa ni ?”....
 2. KHAWIN HANTARAN MAHAL ♥ “ish,mahalnye?nak jual anak ape?
3. KHAWIN UMUR MUDA ♥ “ish,muda muda dah khawin,ini mesti ade buat benda tak baik nie !
4. KHAWIN UMUR LAMBAT ♥ “ish,dah tua baru nak khwn,tu la muda muda tak nak khwn,org  da beranak pinak dia br nak khwn !
5. KHAWIN BUAT KECIK ♥ ”ish,ni khwn ke ape?kedekutnye,makanan pun enth pape bukan selalu buat lah besar sikit ! 
6. KHAWIN BUAT BESAR ♥ ish,besarnye..kalah anak DATUK nak belagak la tu,macam anak die je nak khwn kat dunia ni !
7. KHAWIN BLA LAKI DULU“ ish, kenapa buat majlis bla laki dulu? tak ikut adat ke?
 # Aku pun bakal dapat kakak ipar, cume mental je x ready lagi! Nanti kad dah siap, sy akan jemput semua ok! Jangan risau. Doakan majlis kami akan berjalan lancar. Amin!
# Selamat penggantin baru juga kepada kawan baik ku Salilatul Karimah serta Solehah.
 
 
بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير ...

Monday, August 22, 2011

Hye dosa! Pergi jauh-jauh!


Anak2 gadis suka sangat upload gambr dalam FB,
Tunjuk aurat, control ayu, pakai seksi,
Semua tu nak tunjuk cantik & nak pikat laki,
Biar orang komen "cantik la awak ni",


Mulalah hidung kembang sampai kaki tak bepijak di bumi.
Gelegak dalam hati rasa bangga dengan kelebihan diri.





Ingat2 lah wahai ahli bumi,
Kelebihan tu semua Allah yang bagi,
Allah bagi bukan nak lebihkan kamu tapi nak uji,
Akhirat nanti Allah soal 1 persatu itu dan ini,


Allah tunjuk segala perbuatan kamu di dunia ni,
Masa tu dah tiada ruang untuk mengadu lagi,
Tunggu seksaan menanti kamu nanti,
Ingat2 lah wahai ahli bumi.

Kredit to : Sakaratul Maut

Tuesday, August 2, 2011

Kata-kata dari seorang abang


" Walau siapapun kita samada muslimin atau muslimat carilah jodoh itu kerana agamanya, lestarilah hidup ini, kalau rumah kecil pun sempit pasti rasa bahagia jika memilih pasangan hidup yang baik, tak kisah lah kalau diri ini dahulunya tidak baik, tetapi ingin berubah menjadi yg baik, namun masih kekurangan, itu tandanya Allah menyayangi diri kita.

Dan tanggungjawab kita pula untuk mencari pasangan yang baik untuk peroleh keluarga yang mawaddah sakinah wa rahmah..inshaAllah. Ana pun byk kelemahannya, tetapi itulah fitrah manusia yang perlu berusaha menjadi diri yang terbaik demi agama tercinta..amin "

Monday, August 1, 2011

Ahlan Wasahlan Ramadhan

Sesungguhnya bulan Ramadhan ini hanyalah sekali sahaja setahun. Ucaplah SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar, sebagai tanda kehambaan. Tidak semua orang dapat merasai apa yang kita rasa ketika berpuasa. Melaikan orang itu benar-benar beriman. Jika berpuasa sekadar tahan lapar dan dahaga, bagaimana pula dengan amalan-amalan lain ketika berpuasa?




Ketika semua umat islam sedang menunggu datangnya bulan yang mulia ini, 3 hari yang lepas saya telah hadiri ke Istiadat Konvokesyen kUiM di Sri Ngeri Melaka. Alhamdulilah majlis berjalan dengan lancar ketika saya berada di atas pentas untuk menerima anugerah daripada Perdana Menteri Melaka Ali Rustam.




Ini merupakan penganugerahan kami bersama selama 3 tahun di kUiM. Walaupun umur saya berbeza dan lebih muda dengan yang lain, hanya Allah sahaja yang tahu hati kami ketika bersama :)





Tahniah semua! Ada rezeki kita jumpa lagi, Insyallah. Selamat berpuasa :)

Saturday, July 30, 2011

kisah bohong dari awak

Salam. Hari ni mud ok campur tak ok. hehe.. Sebenarnya terharu sangat orang yang kita sayang bersusah payah datang dari jauh sebab nak buat kita bahagia. :) Tapi saya tak suka orang bohong dengan saya. Lagi-lagi awak yang saya sayang.
  1. Awak kata esok awak nak datang melaka tapi sebenarnya awak tengah dalam bas.
  2. Awak kata awak dalam bilik sekarang tengah kemas-kemas baju, tapi sebenarnya awak baru sampai melake.
  3. Awak kata awak berbuka puasa di rumah dengan mama awak sebab awak puasa nazar tapi rupa-rupanya di rumah kawan awak Melaka Sentral.



Makan malam saya jadi tak tenteram bila kawan saya kata dia jumpa awak tadi. Awak nak hadiahkan saya sesuatu pada malam tu tapi saya masih tak percaya kata bohong awak tu. :)

Friday, July 29, 2011

Selami jiwa

Assalamualaikum!




Perjalanan sama seperti musafir,
Selagi nafas dihembus ku berjalan,
Tiada titik untuk berhenti,
Melainkan seruan ilahi.

Dari ktm rawang ke bts,
Budak kecik suke bawak bagasi,
Pergi Melaka sorang diri,
Di tempat orang pandai-pandai bawa diri.

Ini bukan seloka atau puisi, saja nak buat suka hati. :) Lepas selesai istiadat konvo, hati bagai sedih bercampur gembira. Andai nafas ku henti, jangan di lupa hidup ini hanya musafir. Seperti hidup ku yang sentiasa naiki bas ke hulur ke hilir seorang diri, begitu juga mereka.

Tuesday, July 19, 2011

Tunggu ku!

Salam.. Hye ade benda nak bagi thu.
Tapi jap eh



28 Julai 2011 hari konvo !
27 Julai dinner !
26 Julai rehearsal !

Tapi esok 20 Julai saya dah datang melaka. Jalan-jalan sebelum konvo!
Ok jumpa u all di sana ye.
Miss u all.
Muahh!!
Okbai :)


Monday, July 18, 2011

PetunjukMU.

Assalamualaikum! Alhamdulilah setelah selesai exam final, we all mendapat result yang cemerlang. Dengan berkat Allah, kesungguhan lect mengajar dan juga usaha kami, masing-masing memperoleh anugerah dekan pada sem6 yang terakhir ni. ALHAMDULILAH!

Walaupun ada rintangan dan juga cabaran daripada mereka yang dengki dan pendengki, hasutan dan ejekan, tomahan dan busuk hati, dendam dan cemburu, saya memaafkan mereka. Saya tahu, dalam dunia belajar, ada yang tidak mahu kita cemerlang. Tapi saya tetap tabah sehingga penghujung sesi pembelajaran diploma ini.

Firman Allah dalam surah Al-A'raf ayat 199 :
"Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh"

Di dalam zaman nabi sendiri, baginda mempunyai banyak ringtangan ketika menampaikan dakwah. Jadi, kita sebagai umat yang mengikuti sunnah nya, haruslah mengikuti ketabahan baginda. Dan setiap kejadian itu, pasti ada kebaikkan disebaliknya. :)


Sunday, July 17, 2011

=> Hasilan yang pertama <=

Assalamualaikum..

"sesungguhnya pelindungku adalah Allah yang telah menurunkan kitab (Al-Quran). Dia melindungi orang-orang soleh" al-a'raf : ayat 196.



Lecturer paling spoting! :)




















hahaha! Muka kak kin takut ngn hantu !!


Ni lah hasil tangkapan ku yang pertama
. Sesi fotografi oleh adeq niesa :)

Hey you all !
3 tahun kita kenal.
Adeq doakan supaya Allah melindungi kita semua.

Cepat amin ramai2.
AMMMMMMMIIIIIIIINNNNNNNNNNNNN !!!!!!!!!!!!!!!!


Monday, June 27, 2011

Resepi Monday.

Hye TOLONG lah paham!!!
Ayam yang disunting lebih bahaya daripada orang yang merokok tau.
BETOL.. Ade kajian dah buat.
Kalau nak makan ayam, beli lah ayam kampung.

Hari ni saya nak kongsi cara masakan tom yam yang sedap. Tom yam honey namanya. Sebab nama saya hanisah! HAA...KAN... HAHAHA!! Kalau nak cuba, cuba lah di rumah yea..

BAHAN-BAHAN :
150 gram daging (dipotong nipis)
150 gram ayam (dipotong dadu)
1 paket cendawan tiram kelabu (dicarik)
1/2 batang lobak merah (dipotong bulat)
30 gram kubis bunga (dipotong)

1 tangkai daun saderi
2 cawan air / secukupnya
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 batang serai (diketuk)
7 helai daun limau purut (basuh dulu tau)

5 biji cili api (dipotong serong)
1 tangkai daun ketumbar (dipotong)
2 kiub tomyam
garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak

CARA-CARA MASAK :
1. Macam biasa la, panaskan minyak. Then tumis bawang besar, serai,
cili api, daun ketumbar, daun sederi & daun limau purut. Tumis sampai naik bau.

2. Then masukkan kiub tomyam, daging & ayam. (kacau jap)

3. Masukkan 2/3 cawan air. Biar sampai mendidih dan
daging masak.

4. Tambahkan sedikit garam.

5. Kacau dan siap.

HAaaa..... Senang je kan? Bak kate orang tua-tua, orang buta pun boleh buat. Kalau makan di kedai, mungkin 3 atau 4 ringgit tomyam. Bahan sikit lak tu. Kalau buat sendiri, baru puas nak makan kan. Nikmat dunia makan dengan nasi panas-panas dengan sambal belacan. Perh!! Nyam3.. Selamat mencuba.. :)

Ditulis oleh : Adeq Niesa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...