Pages

Monday, June 27, 2011

Resepi Monday.

Hye TOLONG lah paham!!!
Ayam yang disunting lebih bahaya daripada orang yang merokok tau.
BETOL.. Ade kajian dah buat.
Kalau nak makan ayam, beli lah ayam kampung.

Hari ni saya nak kongsi cara masakan tom yam yang sedap. Tom yam honey namanya. Sebab nama saya hanisah! HAA...KAN... HAHAHA!! Kalau nak cuba, cuba lah di rumah yea..

BAHAN-BAHAN :
150 gram daging (dipotong nipis)
150 gram ayam (dipotong dadu)
1 paket cendawan tiram kelabu (dicarik)
1/2 batang lobak merah (dipotong bulat)
30 gram kubis bunga (dipotong)

1 tangkai daun saderi
2 cawan air / secukupnya
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 batang serai (diketuk)
7 helai daun limau purut (basuh dulu tau)

5 biji cili api (dipotong serong)
1 tangkai daun ketumbar (dipotong)
2 kiub tomyam
garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak

CARA-CARA MASAK :
1. Macam biasa la, panaskan minyak. Then tumis bawang besar, serai,
cili api, daun ketumbar, daun sederi & daun limau purut. Tumis sampai naik bau.

2. Then masukkan kiub tomyam, daging & ayam. (kacau jap)

3. Masukkan 2/3 cawan air. Biar sampai mendidih dan
daging masak.

4. Tambahkan sedikit garam.

5. Kacau dan siap.

HAaaa..... Senang je kan? Bak kate orang tua-tua, orang buta pun boleh buat. Kalau makan di kedai, mungkin 3 atau 4 ringgit tomyam. Bahan sikit lak tu. Kalau buat sendiri, baru puas nak makan kan. Nikmat dunia makan dengan nasi panas-panas dengan sambal belacan. Perh!! Nyam3.. Selamat mencuba.. :)

Ditulis oleh : Adeq Niesa

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...