Hye TOLONG lah paham!!!
Ayam yang disunting lebih bahaya daripada orang yang merokok tau.
BETOL.. Ade kajian dah buat.
Kalau nak makan ayam, beli lah ayam kampung.
BAHAN-BAHAN :
150 gram daging (dipotong nipis)
150 gram ayam (dipotong dadu)
1 paket cendawan tiram kelabu (dicarik)
1/2 batang lobak merah (dipotong bulat)
30 gram kubis bunga (dipotong)
1 tangkai daun saderi
2 cawan air / secukupnya
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 batang serai (diketuk)
7 helai daun limau purut (basuh dulu tau)
5 biji cili api (dipotong serong)
1 tangkai daun ketumbar (dipotong)
2 kiub tomyam
garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
CARA-CARA MASAK :
1. Macam biasa la, panaskan minyak. Then tumis bawang besar, serai,
cili api, daun ketumbar, daun sederi & daun limau purut. Tumis sampai naik bau.
2. Then masukkan kiub tomyam, daging & ayam. (kacau jap)
3. Masukkan 2/3 cawan air. Biar sampai mendidih dan
daging masak.
4. Tambahkan sedikit garam.
5. Kacau dan siap.
HAaaa..... Senang je kan? Bak kate orang tua-tua, orang buta pun boleh buat. Kalau makan di kedai, mungkin 3 atau 4 ringgit tomyam. Bahan sikit lak tu. Kalau buat sendiri, baru puas nak makan kan. Nikmat dunia makan dengan nasi panas-panas dengan sambal belacan. Perh!! Nyam3.. Selamat mencuba.. :)
Ditulis oleh : Adeq Niesa
No comments:
Post a Comment